Tutkimusmatkalla Tallinnan Protossa

Proto on lokakuussa 2019 avattu keksintötehdas, joka esittelee kaikenikäisille tieteenmaailmaa. Protossa pääsee lentämään kuumailmapallolla, tutkimaan valtameren pohjaa ja maapallon sisälle vuoristorata-ajelulle. Protoon on koko perheen museo, mutta parhaiten se toimii kouluikäisille.

Keisha ja Lyyli merenalaisessa seikkailussa.

Protossa ei ole mitään pelottavaa, minkä takia pienemmät eivät sinne voisi tulla, mutta alle viisivuotiaan voi olla hankala käyttää VR-laseja. Proto on yhtä lailla kiinnostava paikka aikuiselle, joten vanhemman on hyvä huomioida, että käyttäessään VR-laseja, hän ei voi katsoa lasten perään eli ihan pienten lasten kanssa vierailu voi olla hankalaa. Proto on upea ilman VR-laseja, mutta silloin kannattaa miettiä, että kannattaako maksaa 12 euroa museosta, jossa voi kokeilla vain muutamia juttuja.

proto_tallinna_5
Keisha kokeilee lentämistä.

Me matkustimme Protoon arkipäivänä, jolloin museossa oli hyvin tilaa ja emme joutuneet jonottamaan. Pisteissä menee aikaa, joten lomapäivinä jonoja kertyy. Tämä kannattaa ottaa huomioon, sillä oman kokemukseni mukaan pienemmät lapset eivät välttämättä jaksa jonottaa. Mukanamme Protossa oli kummityttöni Keisha 10 vuotta. Hän kulki pisteeltä toiselle itsenäisesti. Jokaisen pisteen luona on infotaulut, joissa on suomenkielinen teksti. Tästä erityiskiitos Protolle, koska se helpottaa huomattavasti museoon tutustumista. Protossa oli vierailupäivänämme paljon henkilökuntaa. He auttoivat aina tarpeen tullen, kun joku laitteista ei toiminut. Sitä tapahtui aika usein. Laiteopastuksissa sain ohjeet yleensä henkilökunnalta ensin englanniksi ja käänsin ne sitten viisivuotiaalle tyttärelleni tai luin hänelle infotaulusta ohjeet. Tästä johtuen hän ei pystynyt itsenäisesti kokeilemaan kovinkaan montaa pistettä.

proto_tallinna_7-1

Omia suosikkejani Protossa olivat vuoristorata ja kuumailmapalloajelu. Vuoristorata-ajelua oli mahdollisuus kokeilla vierailupäivänämme tunnin välein ja mukaan mahtui kerralla 15 matkustajaa. Vuoristoradassa istutaan penkkeihin, joissa on turvavyöt. Aikuisen on hyvä istua pienemmän lapsen vieressä, sillä ajelun aluksi penkit hypähtävät. Sen jälkeen ajelu on tasaisempaa, mutta VR-lasien kanssa mäet ovat hurjia. Kuumailmapalloa ohjataan siirtämällä kehonpainoa ja kahvasta nostamalla ja laskemalla palloa. Lyylin suosikkeja olivat yksinkertaisemmat jutut, joissa ei käytetty VR-laseja, kuten peli, jossa yritetään saada kuutio toisen maaliin.

proto_tallinna_6-1
Lyylin suosikkipeli Protossa.

Protossa kierros alkaa yläkerrasta, jossa on muutamia pisteitä. Yläkerrasta avautuu hieno näkymä alakerran näyttelysaliin. Yläkerrassa kokeilimme peliä, muun muassa ukkospianoa, valomaalausta ja tutustuimme VR-laseilla maailmaa muuttaneisiin keksintöihin.

proto_tallinna-1
Alakerrassa kiersimme melkein kaikki pisteet. Aikaa meillä meni Protossa kaksi ja puolituntia, mutta ruuhkaisena päivänä vierailuaika voi tuplaantua, sillä joissakin pisteissä pelit kestävät useita minuutteja. Pienimmille lapsille ainoita sopivia juttuja on rakentelu palikoilla ja valomaalaus.

proto_tallinna_8-1
Rillipäille huomioksi, että minä en pystynyt pitämään VR-lasien alla silmälaseja ja ilman en olisi nähnyt kunnolla. Kävin ensimmäisen pisteen jälkeen vaihtamassa piilolinssit.

Proton kahvilaa on kehuttu kovasti ja lounaalla se olikin lähes täynnä. Me ostimme vain kahvilatuotteita ja en ollut aivan vakuuttunut sen perusteella. Pannukakut olivat kuivia ja suurin miinus oli automaatticappuccino pahvimukista. Siinä ympäristössä voisi kuvitella saavansa kunnon kahvia posliinikupista.

proto_tallinna_9-1

Millä Protoon pääseen?

Protoon pääsee bussilla 73 ja matkaa D-terminaalista kertyi kolme kilometriä. Meidän Tallinna-päivänä oli myrsky ja satoi, joten ensimmäistä kertaa turvauduin Tallinnatärpit-facebookryhmässä paljon suosituksia saaneeseen Bolt-taksisovellukseen. Bolt toimii samalla tavalla kuin Uber eli ensin ladataan puhelimeen appi, jonne tallennetaan luottokortin numero. Bolt-sovellus paikantaa puhelimen sijainnin ja näin ollen taksin voi tilata, vaikka ei tarkkaa osoitetta tietäisikään. Tallinnan satamien ovien edustat on varattu parille taksifirmalle, joten aivan oven eteen Bolt-kyytiä ei voi tilata, mutta hyvin lähelle, esimerkiksi lähimmälle parkkipaikalle. Tilauksen jälkeen sovellus kertoo kuskin nimen, auton merkin ja rekisterinumeron. Kartasta voi seurata, missä tilauksen vastaanottanut auto liikkuu. Kyydit ovat noin puolet halvempia kuin Tulika taksoilla. En kuitenkaan vaihtanut Boltiin pelkästään hinnan takia vaan viime kerralla käyttäessämme Tulika taksoja, meille tuli tunne, että kuskit yrittivät huijata, emmekä saaneet matkoistamme kuitteja. Boltissa kuitti tallentuu sovellukseen. Bolt yllätti helppoudellaan. Matkat sujuivat ongelmitta, mutta palvelun taso oli itäblokkia ja vain yksi kuski kolmesta tervehti meitä kun avasimme auton oven.

Lasten turvaistuin taksissa

Virossa turvaistuinten käyttö ei ole pakollista taksissa. Takseihin ei ole suurimmaksi osaksi mahdollista saada pienille lapsille turvaistuinta. Bolt-sovellus tarjoaa assist-vaihtoehtoa, joka ei ole turvaistuin vaan koroke myös Tulika takseissa on mahdollisuus korokkeeseen. Jos lapsen kuljettaminen taksissa ilman turvaistuinta arveluttaa niin istuin kannattaa ottaa mukaan tai käyttää julkista liikennettä. Julkisessa liikenteessä aikuinen matkustaa ilmaiseksi alle kolmevuotiaan lapsen kanssa ja alle seitsemänvuotiaalle lapsille matkat ovat ilmaisia. Tallinna nosti vuoden vaihteessa lippujen hintoja. Kertalippu vaihto-oikeudella uhiskaartilla tai lähimaksulla maksettuna on 1,50 euroa ja päivälippu on 4,50 euroa. Kuskilta ostettaessa kertalippu on kaksi euroa. Julkisenliikenteen hinnoittelusta voit lukea Visit Tallinn -sivulta.
Tällä koodilla AWWFS ensimmäinen Bolt-matkasi on ilmainen viiteen euroon saakka. Samalla koodin antaja saa saman edun. En kuitenkaan suosittele ilmaisten matkojen toivossa Boltia vaan sen takia, että asiakkaan huijaaminen on tehty lähes mahdottomaksi Bolt-sovellusta käyttäessäsi. Sama pätee varmasti myös muihin vastaaviin palveluihin. Visit Tallinnin juttu taksin käyttämisestä Tallinnassa.

Proto osoite: Peetri 10

Liput

 • Alle 6-vuotiaat ilmainen
 • 12 euroa yli 6-vuotiaat ja aikuiset
 • 8 euroa eläkeläinen
 • 28 euroa perhelippu

11 vastausta artikkeliin “Tutkimusmatkalla Tallinnan Protossa”

 1. Tuo Proto vaikkuttaa kyllä mielenkiintoiselta. Täytynee laittaa harkintaan seuraavaa Tallinnan matkaa varten. On kyllä varmasti totta, että viikonloppuna tuolla voi olla melkoinen hulina. Kiitos myös noista saapumisvinkeistä. Onneksi on Tallinnan matkakortit olemassa, niin käy tuo bussimatkailu kätevästi.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Aron. Tallinnan matkakortit on kätevät. Luin hiljattain, että nykyään korttiin voi ladata arvoa internetissä eli ei tarvitse mennä kioskille.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: