Joulutoreja ja glögejä

joulutori_tallinna2

Korkkasin joulutorikauden Tallinnan Raatihuoneen torilla. Tallinan tori on kompakti ja suurin myyntituote pikaisella silmäyksellä näytti olevan glögit, etenkin Vana Tallinn -liköörillä terästettynä. Muita myytäviä tuotteita ovat makeat leivonnaiset, villatuotteet ja puukäsityöt. Tallinan hintataso on viime vuosina noussut ja sen huomasin torilla. Terästetyn glögin saa edullisesti kolmella ja puolella eurolla, mutta esimerkiksi koristeltu pipari maksoi neljä ja puoli euroa. Sama pipari maksoi samana viikonloppuna Helsingissä Martin markkinoilla kaksi ja puoli euroa.

joulutori_tallinna

Tallinnan joulumarkkinoiden etu on se, että ne ovat auki vielä joulun jälkeenkin, joten kun joulukiireet hellittävät niin on vielä mahdollisuus piipahtaa joulutorilla. Vierailin Tallinnassa viime vuonna välipäivinä. Tori oli lapsistakin hieno kokemus. Voit lukea Tallinan vierailustamme täältä.

Tallinnan joulutori

Toinen tammikuun puolelle aukioleva joulutori löytyy Latvian pääkaupungista Riiasta. Old Riga Christmasmarketon avoinna 8.1.2020 asti. Ensimmäisen kuulin Riian joulutorista Mutkia Matkassa -blogista Riika on tunnelmallinen joulukaupunki.

 

Tuomaan markkinat

Listasin muutamia muitakin joulutoreja lähietäisyydellä Helsingistä. Helsingin senaatintorilla järjestettävät Tuomaan markkinat ovat auki 6.-22.12. Parasta näissä markkinoissa ilmainen karuselli, joka on todella kaunis. Meillä on ollut vuosittain tapana käydä glögillä ja pullalla karuselliajelun jälkeen.

Tuomaan markkinat

joulumarkkinat_tuomaan_markkinat
Tuomaan markkinat aamulla ennen torin avautumista.

Tukholman vanhan kaupungin joulumarkkinat

Minulla oli suuret odotukset näistä markkinoista sillä vanhan kaupungin joulumarkkinoilla on pitkäperinne. Nämä markkinat osoittautuivat näkemistäni joulumarkkinoista tylsimmiksi. Alue on kaunis, mutta kojujen tavarat tuntuivat osittain markkinakrääsältä. Kirjoitin torista blogiini.

Stortorgets julmarknad

joulutoristokis3

Skanssenin joulumarkkinat

Skannsenin joulumarkkinoilla on vanhan ajan tunnelmaa. Tarjolla on perinteisiä ruotsalaisia sahramipullia ja glögiä. Joulupöytään löytyy monenlaista hilloa ja lahjaideaa. Markkinat ovat avoinna vain viikonloppuisin ennen joulua. Joulutunnelmaa Skansenilla -postauksestani voit lukea, mitä vietimme lasten kanssa päivän Skanssenilla.

joulumarkkinat_skanssen

Minulle joulumarkkinoista tulee aina mieleen glögi ja erityisesti glühwein, sillä ensimmäisestä joulumarkkinavierailustani Wienissä on jäänyt mieleen glühweininnnautiskelu keraamisesta joulutorimukista. Viime kuussa osallistuin Juomavinkin vaikuttajien pikkujoulujen glögitastingiin. Huomasin, että pidän ennemmän viinipohjaisesta glögistä kuin suomalaiseen makuun tehdystä mehumaisesta glögistä. Toinen glögisuosikkini on glögisangria, jonka reseptin löysin pari vuotta sitten Pirkka-lehdestä. Glögi sopii yllättävän hyvin yhteen appelsiinimehun kanssa.

Aiotko vierailla tänä vuonna joulutoreilla ja mikä on sinun glögisuosikkisi?

 

 

 

24 vastausta artikkeliin “Joulutoreja ja glögejä”

 1. Tallinnan joulutorille mennään ensi viikolla. Sitä ennen tulee käytyä kotikaupungissa Tuomaan torilla. Viimemainitulla torilla on kyllä ihan kivoja tuotteita myytävänä. Toivon mukaan myös tänä vuonna. Olen ostanut sieltä todella ihania karjalanpiirakoita jotka ovat pienvalmisrajan tuotteita. Niitä Toivon siellä olevan myös tänä vuonna. Mielestäni Espalla järjestetyt Tuomaan markkinat oli parempi tapahtuma kuin tuo nykyinen.

  Tykkää

 2. Olen samaa mieltä kanssasi. Tuomaan markkinoilla on erinomainen ja laaja tuotevalikoima. Esimerkiksi ystäväni on ostanut sieltä joka vuosi tuliaiseksi kotimaahansa poronlihaa. Sitä on muuten vaikea löytää Helsingistä. Espan markkinoilla kävin joskus vain piipahtamassa. Senaatintorin markkinat ovat muuttuneet vuosien varrella todella paljon. Ensin oli vain pimeitä mökkejä. Nyt paikka on kodikkaan tuntuinen.

  Tykkää

  1. Tuomaan markkinoille pestattiin muistaakseni toissa vuonna jokin designihminen suunnittelemaan toria. Liekö sitten siitä jotain etua, mene ja tiedä. Tarkistin listalta, karjalanpiirakoiden tekijä on paikalla eli sinne sitten huomenna ostoksille.

   Tykkää

  2. Poronlihaa saa ainakin Stockan ruokaosastolta. Mietin sitä itsenäisyyspäivän aterialle mutta päädyin säästämään sen herkun joulun ajalle ,se on siis tuoretta poronlihaa.

   Tykkää

  3. Tallinnan joulutorilla olen käynyt perinteisesti joka vuosi, sinne menossa vielä tässä ennen joulua. Tukholmassa tuo vanhankaupungin joulutori on heti paremman oloinen, kun illan pimeys tulee kuvaan mukaan – sitä ei valitettavasti päivä Tukholmassa risteilyillä ehdi kokemaan. Kuninkaallisten hevostallien joulutori on myös mainitsemisen arvoinen, omalla tavallaan mielenkiintoisin, kun voi samalla käydä katsomassa niin hevoset kuin itse kuninkaalliset vaunut.

   Keski-Euroopassa on joitain joulutoreja tullut vuosien saatossa nähtyä, joiden vertailussa Tallinna pärjää kyllä hienosti.

   Tykkää

   1. Tukholman vanhan kaupungin joulutori oli kaunis päivälläkin, mutta jotenkin ne myyntituotteet eivät sopineet tunnelmaan. Mainitsemasi hevostallien markkinat on meillä vielä käymättä ja ehdottomasti vierailulistalla tulevien lähivuosina.

    Tykkää

 3. Tallinnan joulutorissa on ehkä parasta se ympäristö. Onhan se keskiaikainen vanha kaupunki todella kaunis ja Raatihuoneentori sopii tällaisen markkinan paikaksi mitä parhaiten. Talot, valot, kojut, tunnelma on aikan hyvä. Mutta kyllähän Tuomaanmarkkinatkin hyvät ovat. Itse en taida ehtiä tänä vuonna mihinkään muualle kuin oman kaupungin joulutorille.

  Tykkää

   1. Tuo arvosana Tallinnan joulutorille on saatu kyselyssä jonka järjesti muuan matkailusivusto jonka nimeä en muista. Eli ei mikään niin luotettava tulos . Monia muita toreja on tullut käytyä ja ovat kyllä upeampia.

    Tykkää

 4. Keskiaikaa on muuallakin ja vanhaa aikaa tunnelmineen. Saksan pikkukaupungeissa on ihania Joulutoreja. Strasbourgin joulutori on suorastaan hurmaava. Siellä on oltu kerran.

  Tykkää

 5. Tukholmaa harkitsin puolivakavissani, mutta kun Tukholmassa tuli jo kerran tänä vuonna käytyä, niin ehkä sittenkin jätän sen vuoden päähän. Suomalaisille joulumarkkinoille ei kannata lähteä, kun niillä ei saa edes (terästettyä) glögiä – vai jokohan saisi?

  Tykkää

  1. Kyllä Suomesta terästettyä saa esimerkiksi Tuomaan markkinoiden ravintolapuolelta, mutta Ruotsissa on sen verran tiukempi lainsäädäntö, että glögi on alkoholitonta tai hyvin mietoa.

   Tykkää

 6. Kaikki on joskus käyty,eniten pidän Tallinnan joulutorista, siellä on tunnelmaa. Myös Riika oli kiva. Tänä vuonna en valitettavasti pysty lähtemään mihinkään, ainahan voi toki katsella muiden kuvia lohdutukseksi.

  Tykkää

 7. Rakastan joulutoreja ja tykkään tunnelmoida niiden parissa joulua. Käsityöt ja erilaiset joululeivonnaiset ja itsetehdyt jouluruoat ovat yleensä ne, mitä tulee hankittua toreilta. Tampereella meillä on aina hyvä joulutori, jolla tulee käytyä joka vuosi. Helsingissä Tuomaan Markkinoilla on myös tullut käytyä ja tykkään niistäkin kovasti. 🙂 Tallinnan joulutori on todella kaunis ja tunnelmallinen ja se on niin ihanassa ympäristössäkin vanhan kaupungin keskiössä. Glögiä on sielläkin tullut maisteltua, mutta suoranaista glögien ultimaattista suosikkia en ole vielä löytänyt. Etsinnät siis jatkukoon! 🙂

  Tykkää

 8. Eilen käytiin Tallinnan joulutorilla. Ei ollut kovin paljoa asiakkaita tällä kertaa. Onko niin että noihin toreihin jotenkin turtuu, niin monia on tullut nähtyä. Mitään ostoksia en tehnyt vaikka mielessä oli etenkin jokin kiva ovikoriste
  tms. Olivat enemmäkseen joko liian kookkaita tai sitten eivät muuten miellyttäneet. Glögiä ei myöskään nautittu tuolla vaan sitten päivän aikana kahdessa eri kahvilassa.

  Tykkää

 9. En ole jouluihminen, mutta joulutoreista tykkään tosi paljon! Niillä on niin kaunista ja kiva tunnelma. Hauska yksityiskohta: oon ottanut aivan samanlaisen mukikuvan Tallinasta kuin tuo sun eka kuva, kuusi taustalla ja täsmälleen samasta kohdasta! 😀

  Tykkää

 10. Nuo Joulutorit kokemuksena ovat positiivisimpia jouluun liittyviä kokemuksia. Parasta niissä on se ettei niitä tarvitse tuoda kotiin eikä lahjoittaa kenellekään! Turha hössötys joulun ympärillä ei enää kiinnosta. On myös hyviä tapoja osoittaa joulumieltä myös tuntemattomille lähimmäisille. Niin olen tehnyt jo monen joulun aikaan. Kukkakaupoissa on nytkin menossa kampanja jossa voi lahjoittss joulukukan jollekin yksinäiselle vanhukselle. Lisäksi oli mahdollisuus lahjoittaa ns pappa ja mummo pussi virolaiselle vanhukselle. Tuglas Seura ja eräs Suomessa toimiva virolainen yhdistys järjesti tuon. Pussissa oli määrätty sisältö ja ja Tallinnan sosiaalitoimi toimitti lahjapussit edelleen. Martin markkinoille vietiin nuo pussukat marraskuussa.

  Tykkää

 11. Tänä vuonna jää joulutorit väliin – ellen innostu Lahden omasta torihulinasta 🙂 Tallinnan joulutorilla tuli käytyä viime vuonna ja Tukholman vanhan kaupungin joulumarkkinoilla olen myös kerran käynyt. Olin luullut sitä paljon isommaksi tapahtumaksi, joten minäkin hieman petyin.

  Tykkää

 12. Juuri tänään fiilistelin Cellen joulutorilla. Olipa upea kokemus! Näiden paikallisuus on niin hienoa. Tuomaan markkinat ja Tukholma on nähty aiemmin, ja tänään tosiaan toteutin pitkäaikaisen haaveeni edes jostain saksalaisesta torista. Celle oli loistava.

  Tykkää

 13. Itselleni ehdottomasti paras joulutorikokemus on Vilnasta. Kolme kertaa on oltu siellä Joulutorien aikaan. Niitä on kaupungissa useampi. Vilna siis ykkönen ja hyvä kakkonen on Riika. Tukholma myös ok,etenkin Skansenin joulumarkkinat. Vanhan kaupungin Joulutori on myös kiva. Pidän Tukholmasta kaupunkina muutenkin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: