
Ivar Los park on leikkipuisto Södermalmilla. Se on yksi kolmesta kaupunginosan teemaleikkipuistosta. Puisto on saanut nimensä Ruotsin merkittävimmän työväenkirjailijan Ivar Lo-Johanssonin mukaan. Lo-Johansson syntyi maatyöläisperheeseen ja kuvasi romaaneissaan ja novelleissaan maaseudun köyhän väestön elämää. Leikkipuiston teemana on maaseutu. Puistosta löytyy puinen lehmä, vasikka ja hevonen sekä traktori. Leikkimökkeinä on navetta, maatalo ja meijeri. Näiden lisäksi on tavallinen keinu, kiipeilyteline ja pyöräkaruselli. Puisto on aidattu ja sen sisällä on pienimmille leikkijöille aidattu alue, jossa on liukumäki ja pallopelejä varten on pieni kenttä.

Ihastuin muutama vuosi sitten saman taiteilijan Tor Svaen suunnittelemaan Bryggartäppan leikkipuistoon, jonka teemana on 1860-luvun lopun Södermalm. Päätin tuolloin, että kierrämme kaikki kolme puistoa. Kolmes on meillä vielä käymättä. Se on merihenkinen Anders Franzénin puisto.

Bryggartäppanissa talojen seiniin oli kiinnitetty tauluihin otteita Per Anders Fogelströmin romaanista Mina drömmars stad ja aikuinenkin pystyi oppimaan uutta historiasta. Ivar Losin puistossa yhteys teokseen on väljempi. Näkyvimmin kirjailija on paikalla rintakuvana kivipaalun päällä puiston laidalla.

Parasta Ivar Losin puistossa on maisema. Toukokuisena kevätpäivänä kävelimme puistoon rannanpuolelta ihaillen kukkivia omenapuita. Puistosta avautuu upea näkymä Riddarholmenille eli Ritariholmalle. Puolen päivän aikaan puistoon tuli paljon ihmisiä lounaalle ilman lapsia. Puistossa ei ole kahvilaa, joten omat eväät pitää pakata mukaan. Eväät voi ostaa mukaan esimerkiksi Mariatorgetin ympärillä olevista kahviloista. Puistossa on jopa grilli, mutta polttopuita ei näkynyt sen läheisyydessä.

Matka puistoon taittuu helposti Silja Linen terminaalilta yhdellä metrolla lähin metroasema on Mariatorget, joka on Slussenista seuraava asema. Viking Linelta matkaa puistoon kertyy kolme kilometriä.
Bastugatan 26
Eikä miten ihana paikka! Jes, meillä on ollut Tukholmassa lasten kanssa vähän liian vahva rutiini mennä vaan Rum för Barniin (okei, ollaankin yleensä vähän kylmempään vuodenaikaan liikkeellä) mutta tämä laitetaan korvan taakse.
TykkääTykkää
Kiitos kommentistasi Milla. Tosiaankin täällä pohjolassa leikkipuistokausi taitaa olla vain noin puolisen vuotta, mutta onneksi Tukholmasta löytyy upeita paikkoja myös sisällä oleskeluun. Me ehdimme käydä Rum för barnissa vain kerran ennen remonttia. Uudessa en ole käynyt, mutta luin, että se olisi nykyään vain lånelabyrinten eli tavallinen kirjasto.
TykkääTykkää