Maata pitkin Bergenistä Osloon

 

norja_junailua3
Lyyli ja Hello Kitty -ilmapallo Bergenin juna-asemalla.

Sanotaan, että junamatka Oslosta Bergeniin on yksi maailman kauneimmista junamatkoista. Minä en ole muilla vuoristoreiteillä junaillut, joten vertailukohtia minulla ei ole. Matkustin ensimmäisen kerran Oslosta Bergeniin junalla 1998 kun olin matkalla vaihto-oppilaaksi. Maisemat olivat upeat ja keskellä kesää vuorilla näkyi lunta. Tämän jälkeen olen usein matkustanut Oslosta Bergeniin. Viimeksi matkustin yhdessä Lyylin kanssa Bergenistä Osloon.

Maisemat matkan aikana ovat monipuoliset. Mielestäni matkan mielenkiintoisin osuus on Bergenistä aina Finseen asti. Alkumatkasta voi ihailla vuonoja ja vuoria, mutta Finsen jälkeen juna laskee hiljalleen alaspäin ja loppumatkasta näkymä junasta vaihtuu suomalaiselle aika tuttuun metsä- ja peltomaisemaan ennen Osloon saapumista.

bergen_oslo_junamatka2

Bergensbanen on 493 kilometriä ja matka Oslosta Bergeniin kestää noin seitsemän tuntia.  Juna kulkee neljä kertaa päivässä ja matkan voi taittaa myös yöjunalla, mutta silloin jää upeat maisemat näkemättä.

norja_junailua2
Norjalainen matpakke -junaeväänä eli leipää ja makeaa vuohenjuustoa

 

Junan palvelut

 • Ravintolavaunu, josta norjalaisittain voi ostaa nakkeja. Muuten menu oli aika suppea. Lastenlistalla oli sandwich, vohveli ja smoothie. Norjalainenhan ottaa matkalle aina mukaan oman matpakken eli voileipäpaketin.
 • Perhevaunu, jossa on paikkoja lastenvaunuille ja leikkinurkkaus, joka oli meille pettymys, koska leikkinurkkauksessa ei oikein voinut tehdä mitään ja televisiokin oli rikki. Matkan aikana konduktööri jakoi lapsille puuhapaketit, joissa oli värityskirja ja palapeli. Positiivista oli se, että lapselle pystyi varaamaan junasta istumapaikan, vaikka lippu oli ilmainen alle kuusivuotiaille.
 • Yöjunassa on makuuvaunu ja makuupaikan hinta sisältää aamiaisen.
 • Comfort class, jossa on mukavammat istuimet ( en ole itse kokeillut) ja ilmaista teetä sekä kahvia.
norja_junailua4
Lasten leikkinurkkaus

Radan rakennus aloitettiin Bergenistä vuonna 1883 ja se vihittiin käyttöön 1909. Rataa varten kaivettiin 182 tunnelia, joten se selittää pitkän rakennusajan. Asemista korkeimmalla sijaitsee Finse. Se on 1 222 metriä merenpinnan yläpuolella. Viime matkan aikaan Finsessä oli hyvin sumuista. Maisemat olivat sumun peitossa jonkin matkaa myös Finsen jälkeen. Korkeuseroista ja matkan pituudesta johtuen minulle ei ole sattunut niin huonoa tuuria, että näkyvyys olisi ollut huono koko matkan ajan.

bergen_oslo_junamatka

Lentoaika Oslosta Bergeniin on noin tunnin ja autolla sama matka taittuu noin yhdeksässä tunnissa.

norja_junailua1
Myrdalista junaa voi vaihtaa kuuluisaan Flåmin maisemajunaan.

21 vastausta artikkeliin “Maata pitkin Bergenistä Osloon”

  1. Kiitos Jenna kommentistasi. Tämä matka kannattaa ehdottomasti kokea! Maisemat ovat sykähdyttävät, mutta niistä on kovin vaikea saada kuvia. Pienelle lapselle aika pitkä matka ja aika vähän tekemistä.

   Tykkää

 1. Tämäpä mielenkiintoinen kohde! En tiedä, johtuuko ruuhkaisesta elämäntilanteestani, mutta mun tekis mieli tehdä tämä reissu yksin. Sun jutun innoittamana aloin todella miettimään, että pitäisikö mun alkaa suunnittelemaan Oslo-Bergen junamatkaa! Oslossa olen käynyt (tykkäsin) mutta Bergenissä en, ja se kiinnostaisi!

  Oletko sitä mieltä, että junamatka kannattaisi tehdä juuri noin päin, eli Bergenistä Osloon? Mä voisin hyvin ajatella, että toiseen suuntaan menisi yöjunalla ja toiseen suuntaan päiväjunalla. Ja oliko susta kesällä vai talvella paremmat maisemat?

  Tykkää

  1. Kiitos kun kävit kommentoimassa Kati. Matkustusajankohtana suosittelen syksyä tai kevättä, koska talvella maisema on hyvin luminen ja kesällä reitti on turistien suosiossa ja junat täynnä. Keväällä ja syksyllä matkana varrella näkyy kontrastia. Meidän matkapäivänämme toukokuisena lauantaina, saimme olla melkein ainoita matkustajia meidän vaunussa.
   Me matkasimme viimeksi toukokuussa, jolloin Oslossa ja Bergenissä oli kesäistä, mutta Finsessä vielä lunta. Syksyllä ruska-aika myös ainutlaatuinen.
   Mielestäni reitin voi matkata kummin päin vain, mutta ajoittaisin valoisan ajan ehdottomasti Bergenin päähän, koska siellä upeita vuono -ja vuorimaisemia ihan perille asti kun taas Oslon seutu ja siitä pari tuntia eteenpäin on enemmän meille tuttua maisemaa.
   Jos haluaa ihailla maisemia niin kannattaa matkustaa yksikseen tai aikuisseurassa. Ainakaan oma lapseni ei maisemista jaksanut kovin pitkää hurmioitua ja suurin osa ajasta vaihdettiin paikkaa.
   Bergen on ihan erilainen kaupunki kuin Oslo. Vuorten ympäröimä ja ehkä kauneimpia kaupunkeja maailmassa, mutta ei kovin suuri.

   Tykkää

   1. Tuo junamatka on ollut mielessä usein. Autoilu on mennyt aina edelle, kun silloin pääsee patikointi paikoille. Jos nyt jossain erityisesti junailu kiinnostaa maisemien vuoksi, niin juuri Norjassa tuo reitti olisi kyllä tehtävä. Ja mieluiten kesäaikaan vielä, Alpeilla myöskin muutamia kiinnostavia reittejä olen tutkinut.

    Tykkää

 2. Kiva kun näitä junavinkkejäkin alkaa tulla blogeihin! Maisemajuna kuulostaa kyllä hienolta vaihtoehdolta: ei ole ajamiseen liittyvää stressiä, mutta näkee enemmän kuin lentokoneesta. Ja tykkään junassa matkustamisesta, kun voi liikkua ja on enemmän tilaa syödä vaikka niitä eväitä.

  Tykkää

  1. Kiitos Heli kommentistasi. Minulle autolla ajaminen on ihan se viimeinen vaihtoehto lomalla. Norja on muuten samanlainen maa kuin Suomikin, että auto on välttämätön kaupunkien keskustojen ulkopuolella. Lentomatka Oslon ja Bergenin välillä kestää tunnin, mutta siinä jää sitten maisemat näkemättä.

   Tykkää

 3. Tämän junamatkan haluaisin tehdä! Tässä parin vuoden sisään olemme käyneet sekä Oslossa että Pohjois-Norjassa ja mies vielä omilla hiihtoreissuillaan pohjoisessa, ja Bergen on jo päätetty seuraavaksi kohteeksi Pohjolassa. Suurta Norja-rakkautta on ilmassa 😀

  Tykkää

  1. Kiitos kun jätit kommentin Ansku. Bergen on hyvä valinta! Kaupunki on turistien suosiossa, mutta mielestäni kaupunki ei ole ainakaan Suomessa kovinkaan tunnettu lomakohde. Bergeniin kannattaa ottaa kunnon kengät mukaan, sillä vaellusreitit alkavat aivan keskustan tuntumasta.

   Tykkää

 4. Tämä olisi kyllä mukava junamatka, valitettavadti viimeksi kun tulimme Bergenistä päädyimme lentokoneeseen. Siinä kuitenkin säästi yhden päivän ja töihin oli kiire. Mutta vielä minä tuotaki. junamatkaa kokeilen.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi. Tämä on tosiaan yhden päivän matka ja maisemien takia matka kannattaa ajoittaa valoisalle ajalle, joten aina siihen ei ole mahdollisuutta.

   Tykkää

 5. Olipa kiva vinkki tämä! Mummuni on aina halunnut Norjan vuonoille ja vuorille ja nyt taitaa olla viimeiset vuodet milloin hänellä mahdollisuus lähteä – pitäisi vain saada aikaiseksi ettei tarvitse sitten jossitella… Autolla ajateltiin lähteä mutta tämäkin kyllä hyvä vaihtoehto ja helppo ainakin.

  Tykkää

  1. Kiitos Heli kommentistasi. Jos haluaa kaupunkien välillä matkata niin juna, mutta autoa toki tarvitsee Norjassa, jos pienempiin paikkoihin haluaa matkata. Olen matkannut vuorten yli Bergenistä Osloon ja mielestäni junasta on hienommat maisemat.

   Tykkää

 6. Empä ollut koskaan tullut edes ajatelleeksi että miksei sitä voisi junallakin tuonne suunnalle matkustaa, enkä siis ollut tietoinen myöskään että tuolta löytyy ”maisemajunareitti”.
  Muutamista muista maisemareiteistä kyllä olin kuullut ympäri maailmaa mutta että tuollainen löytyis noinkin läheltä, hmm…

  Tykkää

  1. Kiitos Katja kommentistasi. En minäkään tiennyt matkan erityisyydestä kun ensi kerran junalla matkustin tuolla. Eteläisen Norjan matkailu on meille suomalaisille ehkä tuntemattomampi kuin Pohjois-Norja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: