Sika säkissä -matka Tukholmaan

tukholma_huhtikuu3

Lähdin viikko sitten valvojaksi lukiolaisristeilylle Tukholmaan. Matka oli minulle täysi mysteeri, koska lukiolaiset olivat tehokkaasti pantaneet kaiken tiedon matkaan liittyen. Päättelin matkan kestosta, että kyseessä ilmeisesti Tukholman risteily. Laivayhtiön selvitin niin, että sain muutama viikko sitten laivan lähtöajan ja aika sopi Silja Serenaden aikatauluun.

Viime syksynä tuttu lukion tokaluokkalainen soitti minulle ja pyysi valvojaksi. Syy oli se, että tuttavani kaverin äiti ei olisi päästänyt tytärtään risteilylle, jos tuttua valvojaa ei olisi matkassa. Silloin ajattelin, että mikäs siinä. Kuulemma nuoriso juokin paljon vähemmän alkoholia kuin silloin ennen.

Vasta viime hetkellä minulle selvisi, että jaan hytin kolmen muun valvojan kanssa. En ole hostellidormien fani, joten ajatus kahdesta peräkkäisestä yöstä täysin vieraiden ihmisten kanssa samassa hytissä tuntui karmivalta.

Ajattelin ostaa itselleni oman hytin, mutta laiva oli täynnä ja olisin joutunut pulittamaan mielestäni ylisuuren hinnan halvimmastakin hyttiluokasta. Se tuntui kohtuuttomalta ”ilmaisesta risteilystä”.

Matkaa edeltävänä iltana tuli ensimmäinen viesti matkanjärjestäjiltä
”Moikka valvoja! Kai muistit, että huomenna on risteilypäivä? Huomenna 15.4. laiva lähtee kohti Tukholmaa ja palaa takaisin tiistaina 17.4. Valvojien pitää olla Olympiaterminaalissa viimesitään klo 15.30. Tapaat silloin meidän järjestäjät, ja annamme silloin lisäohjeita. Muista ottaa mukaan paljon iloista mieltä ja passi!!! Jotta varmasti tiedämme, että olet tulossa, niin vastaisitko ystävällisesti tähän viestiin. Huomiseen! T.risteilyjärjestäjät”

Satamassa oli täysi kaaos. Lopulta sain ryhmäni kasaan ja menimme ohjeiden mukaan ryhmänä laukkujen tarkastukseen. Sitä ennen laivayhtiön edustaja piti meille puhuttelun, jossa haukkui sekä lukiolaiset että valvojat. Puhetyyli oli todella töykeä. Samaa kommentoivat myös muut täysi-ikäiset. Lukiolaiset ilmeisesti ovat tottuneet simputtavaa puhetyyliin, koska heitä maksavina asiakkaina ei tuntunut häiritsevän moinen kyykytys.

Ensimmäinen ilta laivalla kului leppoisasti. Tax freestä myytiin alkoholia vain yli 25-vuotiaille. Tosin lukiolaiset olivat keksineet ostaa kaikille buffet-ruokailun, joten laseissa saattoi olla muutakin kuin virvoitusjuomia.

tukholma_huhtikuu2

Tukholmaan tutustuin hyttikaverini Marjon kanssa. Suuntasimme ensin minua suuresti kiinnostavan Carolina Falkholtin Fuck the World työn luokse, josta olin lukenut Ylen uutisen edellisellä viikolla. Teos oli aiheuttanut sen verran hämmennystä naapurustossa, joten penikselle annettiin vain viikko aikaa ja maalaus peitettiin 19.4. Sinänsä en ihmettele, että teos sai olla niin lyhyen aikaa näkyvillä. Muuten niin harmonisen punaruskeassa ympäristössä sininen penis hyppäsi silmille jo kaukaa.

tukholma_huhtikuu

Fotografiskaan suuntasimme Slussenin kautta. Matkalla kävimme ihailemassa maisemia Gondolenin näköalapaikalta. Harmaana päivänä näkyvyys ei ollut mitä parhain ja Slussenin työmaa tuntui jatkuvat joka suuntaan.

tukholma_huhtikuu6

tukholma_huhtikuu5

Edellisestä vierailustani Fotografiskaan oli jo vierähtänyt kuusi vuotta, joten oli todella mielenkiintoista käydä katsomassa heidän näyttelyitään. Tällä kertaa tarjolla oli muotikuvaa, potretteja ja maisemakuvaa eli vähän jokaiselle jotakin.

tukholma_huhtikuu7

tukholma_huhtikuu8

Päästyämme ulos museosta, oli harmaus vaihtunut auringon paisteeksi. Haaveenani oli ollut päästä kevään ensimmäiselle terassidrinkille, ja sen nautinnon Tukholma tarjosi ennen laivalle paluuta.

Paluumatkalla lukiolaisten juhlat olivat jo vauhdikkaammat, mutta onneksi oma ryhmäni käyttäytyi hyvin ja suurin osa meni tiistaiaamuna suoraan laivalta kouluun. Kyseenalaistaisin kuitenkin väittämän alkoholin käytön vähenemisestä.

Lähtisinkö vielä uudestaan? Ehkä omalla hytillä ja jos kaikki ruokailut olisi maksettu. Tällä kertaa minulla kävi onni hyttiseuran kanssa. Meillä oli oikein mukava päivä Tukholmassa Marjon kanssa. Olipa hauska tapa tavata uusi tuttavuus!

18 vastausta artikkeliin “Sika säkissä -matka Tukholmaan”

 1. Ilmeisesti lukiolaiset osasivat loppujen lopuksi käyttäytyä? En tiedä, olisinko itse rohjennut matkalle lähteä, etenkin kun yksityiskohdat olivat pimeän peitossa. Kiitos joka tapauksessa muistutuksesta, edellisestä Tukholman-visiitistä alkaakin olla turhan kauan!

  Tykkää

  1. Jos olisin tiennyt viime syksynä, että kuinka salaperäiselle matkalle olen lähdössä niin olisin ehkä miettinyt kaksi kertaa. Toisaalta minulla ei ollut matkalle mitään odotuksia ja kaikki kääntyi parhain päin. Sain uuden kaverin ja meillä oli todella hauska päivä Tukholmassa. Lukiolaiset käyttäytyivät hyvin. Minulla oli oma 10 hengen ryhmäni, joka ei aiheuttanut minulle ikäviä yllätyksiä matkan aikana.

   Tykkää

 2. Sulla näytti käyvän hyvä tuuri! Noista aineksista olisi voinut syntyä huonompikin soppa. Siitä on ihan liian kauan kun olen käynyt Tukholmassa. Kollegani oli siellä viikonloppuna ja toi mulle esitteitä tuliaiseksi, jos vaikka tekisi pienen kesäretken!

  Tykkää

 3. Tuo risteilyhän meni tosi hyvin. Minulla olisi pari vähän vähemmän onnistunutta valvontatarinaa esitettävänä, mutta antaa nyt menneitten olla. Fotografiska on toki aina ehdottomasti käymisen arvoinen.

  Tykkää

  1. Olen samaa mieltä kanssasi Fammo matkalla! Tässä oli mahdollisuudet vaikka mihin ja kaikki meni loistavasti. Kuitenkin tiedostan, että se oli pienestä kiinni. En tiedä miksi minulla oli näin monen vuoden tauko Fotografiskassa, mutta tulevilla reissuilla pidän paikan mielesssä. Näyttelyt vaihtuvat siellä usein. Kesällä on jo kaikki kolme näyttelyä vaihtuneet.

   Tykkää

 4. Olipas varsin salamyhkäistä ennen matkaa. Näin tarinaa lukiessa tuo laivayhtiön puhuttelu naurattaa, mutta voin kuvitella, että paikan päällä on voinut vähän kierrokset kohota. Aika kummallista asiakaspalvelua. Vaan kiva, että matka muutoin meni hyvin ja hyttiseurassakin onnisti. Kimppakämppä tuntemattomien kanssa voi joskus olla jotain ihan muutakin.

  Tukholmassa olisi kyllä päästävä taas jossain vaiheessa käymään. Viimeksi oli tarkoitus käväistä Fotografiskaa katsomassa, mutta se sitten jäi muiden kohteiden varjoon. Paikkahan on nyt kovasti ajankohtainenkin, kun on puskemassa haarakonttoreita ihan ulkomaille.

  Tykkää

  1. Yleensä suunnittelen matkani tarkkaan etukäteen ja otan selvää majoituksesta. Näin jälkikäteen voin todeta, että oli mukava poiketa tavoistaan.
   Olen joskus viettänyt unettomia öitä hostellin kimppahuoneessa, kun väkeä on lapannut sisään koko yön ja aamulla ensimmäiset ovat heränneet ennen kukon laulua. Nyt oli onni matkassa, että hyttimme oli rauhallinen.
   Fotografiska on kiinnostava museo, koska se kattaa toimintansa pääosin lipputuloilla. On kiinnostavaa nähdä minkälaisia näyttelyitä he valitsevat, että voivat olla varmoja yleisömenestyksestä. Tällä kertaa esillä oli kolme hyvin erilaista kokonaisuutta eli kuten yllä mainitsin ”jokaiselle jotakin”.

   Tykkää

 5. Oi luoja. Minusta ei olisi tuollaiseen. Ei siis valvomaan kymmentä teiniä tai asumaan ventovieraan kanssa samassa hytissä. Tosin en kyllä suostuisi päästämään omaa teiniänikään tuollaiselle risteilylle. Tuossa on kaikki katastrofin ainekset ilmassa 🙂

  Tykkää

  1. Toista kertaa en ehkä lähtisi, mutta nyt on tämäkin koettu. Oma tyttäreni on onneksi vasta niin nuori, että ehdin vielä monta kertaa muuttamaan mieleni hänen matkoistaan. Nämä nuoret käyvät erikoislukiota ja monet ovat muuttaneet kotoa omilleen jo ensimmäisenä lukiovuotena. Se ehkä rauhoitti hieman menoa.

   Tykkää

  1. Osuit naulan kantaan Heidi! Kuulin jo etukäteen, että osa valvojista on monesti ollut enemmän juhlatuulella kuin nuoret ja silloihan saattaa myös ylilyötejä käydä. Tälläkään matkalla niiltä ei vältytty. Onneksi se oli vain yksittäinen tapaus.

   Tykkää

 6. Hui, oli ihan pakko tulla kommentoimaan tuota matkaa 😀 Lukiolaisristeilyn valvojana, nostan hattua… mutta onneksi kaikki kuitenkin tuntui menneen hyvin. Olisi jäänyt itseltä lähtemättä, mutta kerrankos tuollaiselle matkalle lähtee. Harmi homma tuo laivayhtiön edustajan käytös, tulee vähän negatiiviset vibat kieltämättä moisesta. Vaikka toki tiedän, etteivät nuo lukiolaisristeilyt mitään teenjuontia ole, mutta silti.

  Tykkää

  1. Nyt on tämäkin tullut nähtyä. Laivayhtiön edustajan töykeä käytös myös valvojia kohtaan oli minusta erittäin huonoa asiakaspalvelua. Olinhan tullut heidän laivalleen ”töihin” valvomaan näitä nuoria.

   Tykkää

 7. Nyt tuli kovasti omat yläasteajat mieleen, kun silloin lähdettiin Tukholmaan. Me kyllä pysyttiin maissa varmaan viitisen päivää, käytiin muissakin kaupungeissa ja eri nähtävyyksissä. Alkoholia ei tietenkään ostettu, mutta laivan buffetista haettiin kyllä punaviini-kokista :P. Kiva reissu oli kaikin puolin, vaikka tosiaan aina noissa on katastrofin aineksia ilmassa. Täysi-ikäisenä en olisi kyllä enää kuunnellut simputusta, ehkä nuorempana oli vielä tottunut. En tiedä, lähtisinkö itse vastaavalle reissulle 😀

  Tykkää

  1. Me käytiin yläasteella Saksassa useamman päivän matkalla ja sinne matkustimme laivalla. Sillä matkalla ei alkoholia juotu, mutta saman vuoden Ruotsin risteilyllä muutama luokkakaveri salakuljetti sampoopullossa alkoholia laivaan. Herbinan tuoksuinen juoma ei ollut kovinkaan houkuttelevaa.
   Kommentoin jo tuohon ylle, että minusta oli erittäin kummallista, että laivayhtiön edustaja oli töykeä myös valvojille.

   Tykkää

 8. Tuli mieleen tuosta Slussenin työmaasta, että kun juuri tällä viikolla olin Tukholmassa käymässä, niin musta kyllä tuntui, että koko kaupunki oli yhtä työmaata. Yksi syy siihen, miksi Tukholma ei tuntunut juuri lainkaan viehättävältä paikalta. No, osasyy saattoi olla myös sateessa ja pirun kylmässä viimassa.

  Tykkää

  1. Slussen on erityisen hankala paikka pienten lasten kanssa, koska sieltä pois pääseminen vaatii työmaan takia portaiden käyttöä, jos on matkalla Fotografiskaan tai Viikkarin terminaalille päin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: