Yö Kemin lumilinnassa

lumilinna10

Minulle tarjoutui mahdollisuus yöpyä lumilinnassa työmatkallani Kemiin. En ollut aikaisemmin vieraillut lumilinnassa, joten kaikki oli minulle uutta: kappeli, ravintola ja hotelli.

lumilinna8Täydellinen hiljaisuus vallitsi kun saavuin hotelille puolen yön jälkeen. Lumi narskui kenkien alla kun kävelin huoneeseeni hotellin käytävää pitkin. Hotellin vastaanoton työntekijä saattoi minut, näytti valokatkaisijan ja otti vielä kuvan minusta makuupussissa.

lumilinna5

Olen viimeksi nukkunut pakkassessa 90-luvun alkupuolella. Suurin ero lienee siinä, että edellisellä kerralla nukuin makuualustalla maassa ja tällä kertaa sain maata oikeassa sängyssä, jossa oli lampaantalja ja todella lämmin makuupussi.

lumilinna4

Lumi eristää ja en kuullut mitään ääniä koko yönä. 3.40 heräsin vessaan. En olisi millään halunnut nousta kylmään. Lumilinnan sisällä ei ole vessaa vaan linnasta piti kävellä hotellin vastaanottoon.

lumilinna

Kaikille lumilinnassa yöpyjille järjestetään kello yhdeksän info, jossa kerrotaan makuupussien toiminnasta ja vieraita kehotetaan olemaan juomatta, ettei vessaan tarvitse yöllä lähteä. Joillekin vieraista kylmässä nukkuminen on ollut niin epämukavaa, että he siirtyvät yön aikana hotellin vastaanoton sohville, mutta tämä on kuulemma erittäin harvinaista.

Huoneeni oli erittäin tilava. Huone oli korkea ja sängyn ympärillä oli reilusti tilaa. Huoneessa oli puinen ovi. Sänky oli joustinsänky, jonka ympärillä oli jääreunus. Huoneissa ei ole ikkunoita. Jokaisessa huoneessa on jääveistos. Minun huoneessani sängynpäädyssä oli H.C. Andersenin kuvitus sadusta Ruma ankanpoikanen.

lumilinna11Ensimmäinen lumilinna Kemiin rakennettiin vuonna 1996 ja siitä lähtien linnoja on rakennettu joka vuosi. Hotellihuoneita linnassa on ollut vuodesta 1999 ja linnassa on majoittunut yli 13 000 vierasta.

Lumihotellissa ja koko rakennuksessa lämpötila on -4 asteen paikkeilla. Päivällistä söimme paksut talvihaalarit päällä, mutta yöpukuna minulla oli vain yksi lämpökerrasto.

Lumilinnan lumi on merivedestä lumitykeillä valmistettua lunta. Lumilinna on viimeistä päivää auki 14.4. Sen jälkeen se työnnetään takaisin mereen.

Kemiin rakennetaan parhaillaan ympärivuotista lumilinnaa. Voit lukea siitä lisää Tiina Vahteran jutusta Houkuttaako ikuinen talvi?

Lumihotelli

25 vastausta artikkeliin “Yö Kemin lumilinnassa”

  1. Kiitos Matkalle lähelle tai kauas kommentistasi. Lapissa on lappihinnat ja yöpyminen on monissa hotelleissa kallista. Jäähotellin hinnat huoneelta ovat 250-500€ riippuen huoneen koosta. Kokemus on hyvin ainutlaatuinen, koska Kemin jäähotelli on auki vain muutaman kuukauden vuodessa.

   Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Jenna. Lumilinnan veistokset ovat todella upeita. En ole tottunut nukkumaan viileässä, joten hetken meni, että nukahdin. Yöpyminen linnassa oli hieno kokemus, jonka muistan pitkään.

   Tykkää

 1. Kävin 90-luvulla Kemin lumilinnassa, mutta nukkua siellä…no, olisihan se kokemus. Huone näyttää kyllä aika ylelliseltä ollakseen lumilinna. Ja tuop kylmässä vessaan meneminen on yhtä ikävää kuin mökillä ulkovessaan pimeässä ja pakkasessa/sateessa.

  Tykkää

  1. Kiitos Fammo matkalla. Hieno oli tämä huone ja moni muukin huone siellä hotellissa. Hotelli on auki alle neljä kuukautta vuodessa, joten mieletön panostus siellä monenlaisiin yksityiskohtiin. Onneksi vessa oli lämpimässä päärakennuksessa, vaikka kylmä oli matka sinne.

   Tykkää

 2. Luulin ensin, että tämä oli se Game of Thrones -lumilinna, mutta eipäs ollutkaan. On kyllä varmasti elämys yöpyä tuolla lumen keskellä. Tosin ei ehkä tällaisille lämpimän ystäville. Puistattaa jo pelkkä ajatuskin herätyksestä, jonka jälkeen on kömmittävä lämpimästä makuupussista neljään pakkasasteeseen.

  Tykkää

  1. Kiitos Aron kommentistasi. Game of Thrones -linna sai tänä vuonna paljon huomiota. Olisi ollut kiinnostavaa nähdä sekin linna tänä vuonna. Elämys oli hieno, mutta suosin itsekin lämpöä.

   Tykkää

 3. Vaikka olen todellinen vilukissa ja tykkään lämpimästä, olisi makeeta kokea yö Lumilinnassa. Varsinkin täältä Espanjasta katseltuna tuntuu eksoottiselta, ja sitä se olisi varsinkin espanjalaisella miehelleni. Joku vuosi tuo täytyy vielä toteuttaa (vaikka kallista onkin)!

  Tykkää

  1. Kiitos Eeva kommentistasi. Lumilinnat taitavat ollakin ulkomaalaisille suunnattuja kohteita. Suomalaisia käy vierailuilla, mutta yöpyjät ovat suureksi osaksi turisteja kauempaa. Kyllä tällainen lumiteos on eksoottinen myös helsinkiläiselle, joten niin varmasti myös espanjalaiselle.

   Tykkää

 4. Vaikka jäähotelli näyttääkin houkuttelevalta, tuskin pystyisin yöpymään huoneessa, jossa ei ole ikkunaa. Tavallisessakaan hotellihuoneessa en koskaan sulje verhoja kokonaan, sillä haluan nähdä ulos, kun herään. 😀

  Tykkää

  1. Kiitos piapas kun kävit kommentoimassa. Varsinkin pienemmissä huoneissa ikkunan puutteen huomasi tuolla Kemissä. Tässä isommassa huoneessa en miettinyt sitä niin paljon.

   Tykkää

 5. Kun amerikkalainen mieheni kävi ensimmäisen Suomessa, kävimme Kemissä sukulaisillani kylässä. Hän olisi hirveästi halunnut olla Lumilinnassa yötä. Onnekseni en varannut yötä vaan päätimme katsoa asiaa uudelleen kun hän saapuu Suomeen, sillä sattui olemaan ihan hirveän kylmä helmikuu. Päivällä oli pakkasta -35C eikä yö Lumilinnassa kyllä houkutellut vaikka varmaan siellä olisi tarennut kyllä. Nyt lähtisin ihan mielelläni sinne yöksi ihan kokemuksen vuoksi.
  Muuten olen käynyt Lumilinnassa useampana vuonna ja aina se on ollut tosi hieno.

  Tykkää

  1. Kiitos Paula. Suosittelen kokeilemaan yöpymistö, jos siihen vain on mahdollisuus. En voi sanoa, että olisin tässä hotellissa nukkunut elämäni parhaat unet, mutta kokemus oli sitäkin rikkaampi.

   Tykkää

  1. Kiitos Anne. Yöpyminen kylmässä lienee eksoottista kaikille niille, jotka eivät muuten harrasta talvella ulkona yöpymistä (heille se sitten onkin varmaan ihan lällyä 😊).

   Tykkää

  1. Kiitos Janika kun kävit kommentoimassa. Minullekin tuli tuolla mieleen lapsuuden leikit ja lumirakennelmat. Tilaa linnassa oli todellakin. Useita tiloja ja pitkä hotellikäytävä.

   Tykkää

 6. Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista jutuista pitkään aikaan! Tämä on ollut haaveeni pitkään, ja toki Kemi ei koskaan oikein osu reitille – joten sinne pitäisi sitten lähteä varta vasten. Toimisi vaikka pysähdyksellä Lappiin. Ehdottomasti bucket list -kohde, josta italialainen mieheni varmasti pitäisi. Ja appivanhemmat!

  Tykkää

  1. Kiitos Lena! Linnassa on riittämiin eksotiikkaan niin suomalaiselle kuin ulkomaalaiselle kävijälle. Minuakin hiukan jännitti mennä nukkumaan linnaan (harvemmin sitä hotelliyötä jännittää), joten tämä olisi varmasti hieno kokemus teidän perheelle kuten myös italialaisille sukulaisillesi.

   Tykkää

  1. Kiitos Heidi kommentistasi. Kävin tuolla heti sesongin alussa eli helmikuun alkupuolella. Tämä oli ensimmäinen vuosi kun seurailin Lumilinnaa Facebookissa. Sen perusteella linna oli auki ihan viimeiseen päivää asti eli 14.4. Joulukuussa valmistuva ympärivuotinen lumilinna onkin sitten mahdollista nähdä ihan mihin vuodenaikaan vain.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: