Hullaannuin jääkuksaan

jaakuksa

Minulla oli mahdollisuus vierailla Kemin lumilinnassa työmatkallani helmikuun alussa. Linnan ravintolassa tarjotaan alkudrinkki Mauri Markkasen käsityönä valmistamasta jääkuksasta. Markkanen veistää kuksat jäälohkareista, jotka hän hakee jo edellisenä talvena paikallisesta lähteestä.

jaakuksa7

Haltioiduin jääkuksasta, joka sulaa pois illan päätteeksi. Jääkuksassa oli minusta sadunomaista hohdokkuuta. Päätin, että juon sinä iltana kaikki juomat jääkuksasta. Päätös oli rajoittava, koska tavalliset virvokkeet jäätyvät jäiseen mukiin. Jääkuksasta nautittujen juomien alkoholiprosentin pitää olla korkea. Alkudrinkki oli siniseksi värjättyä vodkaa ja sen jälkeen sain jäämukiini Jägermeisteriä.

jaakuksa2

jaakuksa9

Lumiravintolan sisutus on hohtavan valkoinen ripauksella sinistä. Juomia nauttiessa ihailin upeita jääreliefejä ravintolan katossa. Vuoden 2018 teemana on metsän eläimet.

Lumiravintolan nettisivulla sanotaan “Takaamme unohtumattoman elämyksen” ja sen lupauksen ravintola täytti. Jääkuksa ja illallinen ravintolassa oli upea kokemus.

jaakuksa5

Kemissä meidän oli mahdollisuus tavata jäänveistäjä Markkanen. Tein jääkuksan valmistuksesta lyhyen videon Apu-lehden nettisivulle. Video löytyy Youtubesta

jaakuksa3

Markkanen veisti kuksan muutamassa minuutissa käyttäen kahta työkalua: poraa ja talttaa. Ravintolaan menevät kuksat hän vielä kirkastaa huuhtelemalla ne vedellä.

jaakuksa4

 

jaakuksa6

Lumilinnan ravintolaan kannattaa pukeutua lämpimästi, koska lämpötila on linnan sisällä -5 astetta. Sormet eivät jäätyneet kuksaa pidellessä, kun oli tarpeeksi vaatetta päällä. Minulla oli haalarin alla ohut talvitakki ja toppahousut.

Osallistun tällä postauksella Instagram Travel Thursday -kampanjaan. Maaliskuun teemana on parhaita fiiliksiä. Monesti parhaat fiilikset syntyvät pienistä yksityiskohdista. Kemin matkallani yksi niistä oli jääkuksa. Tämän IGTT-kampanjan järjestää Travellover ja Vagabonda -blogit. Kampanjan tarkoituksena on levittää matkailutietoutta ja matkailun ilosanomaa. Meidät löydät Instagramista nimellä @jokomennaan

igtt

12 thoughts on “Hullaannuin jääkuksaan”

 1. Kaunis on jäinen kuksa! Harmi, että ei kovin montaa juomaa oikein pysty illan aikana siitä juomaan, kun se soveltuu vain väkeville. Hauska yksityiskohta kuitenkin 🙂

  Like

  1. Kiitos Terhi. Minua viehätti kuksassa juurikin sen kauneus ja ainutlaatuisuus. Kuksan käyttöä rajoittaa tosiaan juomien vahvuus, mutta myös mukin sulaminen.

   Like

  1. Kiitos Jonna kommentistasi. Ravintolassa on tarjolla lounas- ja illallismenu. Illallinen maksaa 51-58 €. Me söimme alkuruokana kasviskeiton, pääruokana poroa ja jälkiruokana karpaloleivoksen. Ruoka oli todella hyvää, vaikka suurimman huomioni vei kuksa. Vaihtoehtona on myös kasvisruoka. Kahvion puolella lumilinnaleivos ja kaakao maksoi noin 7 €.

   Like

 2. Olipas hieno kuksa! Ensimmäisenä tuli mieleen, että eikö huuleet jääneet siihen kiinni? Tein juuri postauksen vanhoista matkakuvista ja yhtenä kuvana oli otos Lumilinnasta. Olisi kyllä kiva päästä pitkästä aikaa käymään sielläkin.

  Like

 3. Vau, tosi hieno juttu tämä jääkuksa! Ei ollut silloin sellaista, kun itse yövyin pari vuotta sitten Kemin Lumilinnan jäähotellissa. Huikea paikka oli kyllä, nukkumisesta ei nyt sitten lopulta kovin laadukasta tullut. Mutta muistaapa kokemuksena 😀 Innostuin siitä kirjoittaaan oman postauksenkin: http://kohteenamaailma.fi/extreme/kemin-lumilinna/ Oli siinä Helsingin rautieaseman kivimiesten kanssa nukkumisen valaistus kunnossa.

  Like

  1. Kiitos Rami. Jääkuksa oli hieno kokemus niin kuin jääravintola ja koko linna. Minultakin on tulossa postaus yöpymisestä lumilinnassa ihan tässä lähipäivinä.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s