Kaakelikuumetta Portugalissa

kaakeli9

Portugalin matkalla minuun iski kaakelikuume. Pysähtelin jatkuvasti pienessä Ericeiran kaupungissa kuvailemaan seinälaattoja. Olisin halunnut ostaa muun muassa käsipyyhkeitä kaakelikuosilla, mutta sellaisia ei löytynyt. Onneksi minulla ei ollut mitään remonttiprojektia vireillä, koska olisin oitis päällystänyt kotini portugalillaisilla kaakeleilla.

kaakeli1

Azulejot eli käsinmaalatut ja lasitetut keraamiset laatat ovat portugalilaisen käsityötaidon mestarinäytteitä. Minua viehätti kaikenlaiset kaakelit. Upeimmat seinät ovat toki taideteoksia, mutta yhtä lailla minua kiinnosti tunkkaiset ruskeat laatat, jotka toivat mieleen miesten kalsareiden kuosit.
kaakeli3
Nämä kaakelit ovat Lissabonin akvaarion seinästä.
Modernimpia kaakelitaidetta näimme Lissabonin akvaarion sisääntuloaulassa, jossa on valtava Ivan Chermanyeffin suunnittelmat teokset.
kaakeli4
Tämän käsinmaalatun kaakelin kuvasin Penan palatsissa.
Vanhimmat näkemäni kaakelit olivat varmasti keskiaikaisessa Penan palatsissa Sintrassa. Palatsin kaakelit ovat islamilaista mudejar-tyyliä.
kaakeli7
Kaakelitaide saapui Portugaliin maurien mukana 700-luvulla. Maurit olivat islamin uskoisia ja heidän uskontonsa kielsi ihmisen ja eläinten kuvaamisen, joten kaakeleiden kuva-aiheina käytettiin runsaasti geometrisiä muotoja. Nimi azulejos tulee arabiankielen sanasta az-zulayj ”kiillotettu kivi”. 1500-luvulla portugalilaiset toivat taidemuotoon omat kuva-aiheensa ja kuviin tuli mukaan esimerkiksi uskonnolista kuvastoa.
kaakeli2
Taidemuodon uusi nousu alkoi 1950-luvulla modernismin myötä, jolloin myös metro tuli Lissaboniin. Tällöin haluttiin rakentaa asemia, jotka olivat helppohoitoisia ja joiden sisätilan ei eroaisi merkittävästi ulkotilasta. Asemien materiaaliksi valikoitui kaakeli. Metroasemat ovatkin oiva paikka nähdä modernia kaakelitaidetta.
kaakeli6
Kaakelifanille jäi vielä seuraavaksi matkaksi paikkoja käytäväksi. Ainakin nämä haluan käydä katsomassa seuraavalla matkallani Lissaboniin:
 • Minua kiinnostaa myös Maria Keilin suunnittelemat kaakeliteokset metroasemilla.  Keil oli merkittävä portugalilaisen modernintaiteen tekijä ja hänen käsialaansa on Lissabonin 19 metroaseman kaakelit. Hänen puolisonsa arkkitehti Francisco Keil do Amaral suunnitteli nämä asemat.  Taide Lissabonin metroasemilla
kaakeli8
Tämän IGTT-kampanjan järjestää  Travellover ja Vagabonda -blogit. Kampanjan tarkoituksena on levittää matkailutietoutta ja matkailun ilosanomaa. Meidät löydät Instagramista nimellä @jokomennaan
igtt

22 vastausta artikkeliin “Kaakelikuumetta Portugalissa”

 1. Heh, kuvasin itsekin noita kaakeleita ihan joka nurkalla viime vuonna, kun kävin Lissabonissa ja Sintrassa. Ne ovat todella kauniita! Onneksi ei tosiaan ollut remonttia kotona samaan aikaan, muuten sisustus olisi voinut saada vähän eteläeurooppalaista säväystä matkan siivittämänä. 🙂

  Tykkää

  1. Mä muuten tajusin vasta, että siellä Portugalissa näki näitä kuviollisia kaakeleita useammin ulkoseinässä kuin sisällä sisustuksessa. Haluan ehdottomasti vielä palata kaakeleiden luokse.

   Tykkää

 2. Ihania! Mä hullaannuin kaakeleihin ollessani Espanjassa pari kuukautta ja sitä lähtien olen himoinnut niitä kotiini. Etsiessämme asuntoa täältä Kreetalta, olin varma että löysimme meidän uuden kodin kun näin keittiön kaakeleiden muistuttavan Espanjassa näkemäni. No, ne ei ollut värikkäät vaan harmaat, mutta kyllä nekin kelpaa – ainakin toistaiseksi 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Ansku. Olen todella kateellinen kuviollisesta keittiölattiasta. Kävin kurkkaamassa sun kaakelikuvia ja olitpa hienoja seiniä löytänyt! Mulla on melkein kaikki kuvat Ericeirasta, paitsi Pena ja akvaarion seinä.

   Tykkää

 3. Noi kaakelit on todella ihania! Kuolailin niitä kanssa Lissabonissa sekä Sintrassa ja onneksi ei ole remontin tarvetta sillä se saattaisi tyssätä valinnan vaikeuteen 🙂 Madridissa on kanssa upeita kaakeleita talojen julkisivuissa sekä katujen nimikyltit on upeita. Kiitos hyvistä vinkeistä seuraavalle Lissabonin reissulle.

  Tykkää

 4. Nuo kaakelit on kyllä upeita. Espanjasta tosiaan löytyy noita myöskin. Tuo museo kuuluu ehdottomasti seuraavan Lissabonin vierailun ohjelmaan. Sintran jossain palatsissa taisi olla kokonainen huone, jonka seiniä peitti yksi iso kaakelikuva. Vaikka tykkäänkin kovasti näistä portugalilaisista kaakeleista, en silti valitsisi niitä omaan kotiini.

  Tykkää

 5. Portugalissa on helppo hurahtaa kaakeleihin! On niistä tehdyt teokset, mm. seinillä, vaan niin kauniita ja sopivat siellä ympäristöönsä. Harvemmin tulee muuten reissusta ostettua keramiikkaa, mutta Portugalista näitä tahtoo aina tarttua mukaan. Kokonaisia laattapakkauksia ei ole sentään (vielä) tullut pakattua mukaan, vaikka kiusaus on ollut suuri. 🙂

  Tämä Kaakelimuseo täytyy laittaa muistiin seuraavaa kertaa ajatellen, kiitos vinkistä!

  Tykkää

  1. Kiitos Mia kun kävit kurkkaamassa blogiini. Portugalissa on paljon kainenaista, mitä tekisi mieli kotiin ostaa: keramiikan lisäksi ainakin ruokaa ja juomaa.

   Tykkää

  1. Kiitos Annika kommentistasi. Ollessani Portossa vuosia sitten, keskityin vain katutaiteen kuvaamiseen enkä ollenkaan muista kaupungin kaakeleita. Toivottavasti sinulla on jotain kerrottavaa kaupungin kaakelitilanteesta matkasi jälkeen.

   Tykkää

 6. Portugalista tosiaan on mieleen jäänyt kaakelit – ovat tottavie upeita! En tiennytkään tuosta kaakelimiseosta, sen voisi ottaa seuraavalla Lissabonin reissulla ohjelmaan. Kiva postausaihe kaiken kaikkiaan!

  Tykkää

  1. Kiitos Kohteena maailma. Kaakelimuseo minuakin kiinnostaa, koska haluaisin syventää tietämystäni näiden laattojen historiasta. Harmi, etten tajunnut sinne mennä viime kesänä. On sitten hyvä syy palata.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: