Lux Helsinki lasten kanssa

luxhelsinki5
Kierros päättyy Tuomiokirkolle.

Lähdimme sunnuntai-iltana ystäväperheen kanssa kiertämään valoteoksia. Emme olleet ensikertalaisia ja kaikki lapsetkin olivat festarilla ainakin kerran vierailleet. Siitä huolimatta muutamien paikkojen ruuhka yllätti meidät. Espan puisto oli aivan toivoton rattaiden kanssa. Väkeä oli paljon ja puistossa olevat teokset olivat niin pieniä, että niitä pystyi katsomaan korkeintaan kymmenen ihmistä kerrallaan. Espalta oli sammutettu katuvalot ja jouluvalot. Tulihan siinä vähän epämiellyttävä fiilis kun pimeässä puistossa yrittää päästä eteenpäin valtavan ihmismäärän keskellä. Mielestäni täysin epäonnistunut aloitus kierrokselle.

luxhelsinki4
Oikealla on pelastustie ja reitti teoksen luo on kapea.

Matka jatkui Rikhardinkadun kirjaston kautta kohti tämän vuoden festivaalin hehkutetuinta teosta:  Erottajan paloasemaa. Väkeä oli mäessä kuitenkin niin paljon, ja osa tuli kapeaa katua vastakkaiseen suuntaan. Lähdimme kiertämään korttelia ympäri kohti seuraavaa teosta.

flowersoflife2

Matkalla satuimme Glorian ovelle, jossa hohtivat neonvalot. Gloria ei ole mukana virallisessa Lux Helsingin -ohjelmassa, mutta oli ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Gloriassa Flowers of Life -teos täyttää koko paikan neonhontoisilla kiekuroilla. Etenkin tilan katto oli upea! Gloriassa oli hyvä tunnelma ja kahvista sai maksaa omantunnon mukaan.

flowersoflife

Lopulta pääsimme paloasemalle ”väärästä suunnasta” ja olihan se ihan huikea teos.

luxhelsinki7

Paloasemalta jatkoimme vielä Koulupuistikossa sijaitsevaan Lyhtypuistoon. Puistossa heiluvat lyhdyt olivat lasten mieleen ja vietimme pitkän ajan kierrellen puistoa ympäri.

luxhelsinki2
Laura ja Inka ihailevat glitter-lampunvarjostinta.
luxhelsinki6
Toukon suosikki oli piikikäs lyhty.

luxhelsinki

Kierroksemme jatkui vielä Designmuseon sisäpihalle, jossa oli säväyttävä Janne Aholan teos Ajan rooli. Lisäelämyksen teokseen teki Designmuseon pihalla olevien kaupunkiviljelylaatikoiden timjamin tuoksu. Tämä oli meidän kierroksemme viimeinen kohde. Onneksi olimme käyneet katsomassa László Bordoksen Konstellaation Tuomiokirkolla heti kierroksen aluksi, koska muuten se olisi jäänyt näkemättä.

 

Vinkit pienten lasten kanssa kierrokselle lähteville

 • Muutamien teosten musiikki pelotti seurueemme kolmevuotiaita.
 • Lux Helsinki on mukava iltakävely lasten kanssa, jos kestää väenpaljoutta.
 • Lux Helsingin sivujen mukaan rauhallisinta kierroksella on maantaina 8.1. ja tiistaina 9.1. kello 21-22. Osa teoksista on mahdollisuus nähdä myös 10.1. aamulla kello 7-9. Aamureitillä valaistaan Esplanadin puistossa sijaitsevat teokset sekä Sofiankadun ja Tuomiokirkon teokset. Lux Aamu
 • Tapahtuma on esteetön.
 • Kulttuurikeskus Gloriaan on portaat (ei kuulu viralliseen ohjelmaan). Gloria
 • Lux Helsinki

13 vastausta artikkeliin “Lux Helsinki lasten kanssa”

  1. Kiitos kun kävit jättämässä kommentin Anni. Ehdottomasti vierailun arvoinen tapahtuma, joka on kasvanut vuosi vuodelta. Hienoa, että niin paikkalliset kuin turistit ovat löytäneet festarin, mutta vähän tylsää jumittaa ruuhkassa.

   Tykkää

 1. Me emme tänä vuonna ehtineen Lux Helsinkiin, mutta viime vuonna kyllä. Tykkäsimme kovasti, mutta ruuhkaa oli kyllä silloinkin jo ja tänä vuonna ilmeisesti vielä enemmän. Olisi kiva, jos tapahtuma kestäisi vaikka pari viikkoa, niin ruuhkakin olisi varmasti pienempi.

  Tykkää

  1. Kiitos Christa kommentistasi. Viime vuonna en päässyt osallistumaan. Aikaisemmilta vuosilta en muista vastaavaa ihmispaljoutta. Tämän vuoden ruuhka johtui ilmeisesti reittivalinnasta. Siinä oli heti alkuun pari kriittistä kapeaa aluetta. Ehkä ensi vuonna sitten taas leveämmät väylät.

   Tykkää

  1. Kiitos Anna kommentistasi. Lux on harmillisen lyhyt, joten se saattaa jäädä näkemättä, vaikka olisi Helsingissä. Osa teoksista toimii kuvissa ja kun on nähnyt rakennukset joskus päivänvalossa niin voi kuvitella miltä ne valaistuksen kanssa näyttävät luonnossa. Suosittelen kuitenkin joku vuosi poikkeamaan paikanpäällä.

   Tykkää

  1. Kiitos Sandra kun kävit kurkkaamassa blogiani. Lux on hieno tapahtuma muuten aika hiljaisessa tammikuussa. Valokuvat eivät täysin tee oikeutta teoksille, koska ne ovat vain dokumentaatio useita minuutteja kestävistä esityksistä. Jonotus oli kyllä ihan syvältä ja se jumitus ruuhkassa. Vastaavaa en ollut aikaisemmin kohdannut Luxissa.

   Tykkää

 2. Olipahan ruuhkaa! Lux on minultakin jäänyt aina näkemättä, joten kiva päästä kurkkimaan mm. blogien kautta, miltä siellä näyttää. Se vaikuttaa hienolta ajatukselta kaiken pimeyden keskellä, mutta varmaan tuo väenpaljous verottaa tunnelmaa aikalailla.

  Tykkää

  1. Kiitos Suunnaton kommentistasi. Oli kyllä aikamoinen ryysis. Ihmisiä oli paljon liikkeellä, mutta kaikkea ei varmaan osattu ennakoida ja kulkeminen ei ollut sujuvaa. Kaikesta ahtaudesta huolimatta, suosittelen tapahtumaa, koska suurin osa teoksista on sykähdyttäviä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: