
Lyylin syntymäpäiväpiknikiä vietettiin elokuisen sunnuntaina lähipuistossamme. Lyylin kolmevuotisjuhlaa oli tullut viettämään kahdeksan lasta ja joukko aikuisia. Ohjelmassa oli muun muassa piñata-leikki.
Piñatasta tulee mieleen ensimmäiseksi Meksiko ja siellä piñata on osa syntymäpäiväjuhlia, mutta myös jouluun liittyvä perinne. Meksikossa piñatan lyömiseen liittyy laulu, jota lapset laulavat ja vuoro vaihtuu kun laulu loppuu.

Näin piñatan ensimmäisen kerran 2010 Pienellä Maissisaarella, joka sijaitsee Karibianmerellä Nicaraguassa. Olin ystävieni Katriinan ja Heidin kanssa rantalomalla viettämässä pääsiäistä. Lähtöpäivänämme lapsijoukko oli kerääntynyt merenrantaan sukelluskaupan eteen tiikeri-piñatan ympärille ja me turistit valokuvasimme leikkiä. Lopulta tiikeri sai niin monta iskua, että sen pää lähti irti ja lapset saivat karkkinsa.
Seuraava kohtaaminen piñatan kanssa oli omilla syntymäpäivilläni 2011. Pidimme yhteissynttärit Katriinan kanssa ja hänen meksikolainen kälynsä Marta oli valmistanut meille tequila-pullon muotoisen piñatan. Hän oli tehnyt piñatasta aikuisten kestävän, joten pahvipulloa hakattiin pitkään ennen kuin leikki loppui.
Olen myös askarrellut piñatan liimaamalla ilmapallon päälle sanomalehteä. Tosin en voi suositella puuliimaa, vaikka melkein kaikissa suomenkielisissä ohjeissa kehoitetaan käyttämään Erikeeper-liimaa. Se tekee pinnasta kumimaisen ja joustavan. Sen takia piñataa on vaikea saada rikki.
Viime syksynä löysin sattumalta vähän iskuja saaneen aasi-piñatan, jonka laitoin säilöön. Aasi oli saanut iskun kylkeen ja sen häntä oli kadonnut. Korjailin aasia kotoa löytyneillä silkkipaperisuikaleilla ja pahiten revenneen kohdan päälle liimasin myös sanomalehteä.
Melkein vuotta myöhemmin aasi pääsi käyttöön. Olin täyttänyt aasin mini-kokoisilla karkkipusseilla ja pienillä Smarties-karkkiaskeilla. Aasin selässä oli valmiina pieni luukku, josta karkit laitettiin.

Piñata laitetaan naruun ja nostetaan ylös ja vieraat lyövät sitä kepillä vuorotellen. Lisähaastetta saadaan pyörittämällä lyöjää, peittämällä silmät tai nostamalla ja laskemalla piñataa. Koska suurin osa Lyylin vieraista oli aika pieniä ja piñata monelle uusi tuttavuus niin päädyimme lyömään piñataa ilman huivia silmillä. Meillä oli piñata-keppinä varastosta löytynyt mopinvarsi, mutta tarkoitukseen käy mikä tahansa keppi tai pesäpallomailakin.
Syntymäpäiväsankari Lyyli oli ensimmäinen lyöntivuorossa ja hän sai pari yritystä. Sen jälkeen keppi kiersi vieraalta toiselle ikäjärjestyksessä. Ennen vanhempia poikia Lyyli sai vielä pari yritystä. Sitten oli 8-vuotiaan Markuksen vuoro ja hän oli ensimmäinen, jonka silmät peitettiin. Siitä huolimatta Markus löi aasin kappaleiksi ja vieraat juoksivat kerämään karkkeja.
Olin ennen piñata-ohjelmanumeroa jakanut lapsille paperiset kassit, mihin oli helppo kerätä karkit maasta. Keisha, kummityttöni, piti huolta, että karkkeja riitti kaikille.
Aasin mahassa olisi ollut myös narut, joista pienimmät vieraat olisivat voineet vetää luukun auki, jos lyöminen ei olisi onnistunut.
Kuvat: Päivi Kosonen, Rosemarie Särkkä ja Thelma Lindfors
Vinkit
- Piñatan voi ostaa noin 20€ tai valmistaa itse.
- Yksinkertaisen piñatan valmistamisee tarvitsee ilmapallon, sanomalehteä, silkkipaperia, liimaa ja narua.
- Lapsille on hyvä antaa pussit tai kipot, mihin karkit voi kerätä.
- Piñata-leikki vaatii tilaa, joten helpoin se on järjestää ulkona tai kotona paikassa, jossa ei ole lähellä rikkoutuvia esineitä.
- Leikin järjestämiseen tarvitsee useamman ihmisen: kaksi pitelemään narua ja yhden ohjaamaan lyöjää.
Heh, mulle tulee aina mieleen Pinatasta hauskat kotivideot, kun niissä aina joku saa kepistä osuman päähän tai haaroväliin. Mutta teillä näytti olevan paljon kivempaa. Pinata näyttäisi olevan yllättävän hauska ohjelmanumero pienillekin lapsille! Lyyli sai kivat 3v juhlat. 🙂
TykkääTykkää
Kiitos Kati kommentistasi. Mielestäni piñata sopii oikein hyvin myös pienten juhliin, mutta jos sen valmistaa itse niin pienille voi tehdä aika heiveröisen piñatan niin, etteivät turhaudu kesken leikin. Tästä meidän piñata-ohjelmanumerosta on myös video, joka paljastaa, että ei ollut ihan niin hallittu kokonaisuus kuin valokuvissa (onnettomuuksilta kyllä vältyttiin).
TykkääTykkää