Olin Norjassa vaihto-oppilaana 20 vuotta sitten. Olen sittemmin vieraillut Norjassa useasti, mutta nyt matkustin ensimmäistä kertaa äitini kanssa teinivuoteni kaupunkiin. Lyylille tämä oli toinen matka Bergeniin. Viime matkasta on nyt kaksi vuotta. Valitsin ajankohdaksi Norjan itsenäisyyspäivän, koska mielestäni silloin pääsee erityisen hyvin tutustumaan norjalaisuuteen. Juhlahan muistuttaa huomattavasti suomalaista vappua ripauksella pönötystä.
Juhlapäivä alkoi lipunnostolla ja aamupalalla kahdeksalta vaihto-oppilasvanhempieni Sisselin ja Jan Olavin ystävän luona. Tunnelma oli juhlava. Meitä oli yhteensä 14, Lyyli oli ainoa lapsi. Meille oli mukava yllätys, että isäntäväki oli laittanut Lyylille leluja esille, joten hän pääsi leikkimään kun aikuiset vielä hakivat lisää ruokaa. Melkein kaikilla oli kansallispuvut päällä ja muillakin juhlavat asut. Aamupalan lomassa lauloimme norjalaisia lauluja. Meille oli kopioitu sanat, joten pystyimme osallistumaan yhteislauluun.
Aamupalan jälkeen lähdimme kaupungille katsomaan kulkueita. Ollessani vaihto-oppilaana osallistuin itsekin abien kulkueeseen. Keskusta on suljettu autoilta, joten kadut ovat täynnä ihmisiä. Liikkuminen rattaiden kanssa oli hiukan haastavaa, mutta rattaat olivat kuitenkin välttämättömät, koska Lyyli nukkui päiväunet niissä. Olenkin huomannut, että vaikka päiväunet jäävät usein väliin kotioloissa niin lomamatkoilla Lyyli nukkuu reilut unet edelleen.
Seuraavaksi lähdimme käymään Fløyenillä, joka on vuori Bergenin keskustassa. Olin listannut paikkoja, jotka halusin äidilleni näyttää. Yksi näistä oli Fløyen, joka on Bergenin suosituimpia turistinähtävyyksiä, mutta myös suosiossa paikallisten vapaa-ajanviettopaikkana. Vuoren päältä avautuu upea näkymä kaupungin ylle aina lähisaariin asti. Ylös pääsee Fløibanen-junalla ja kävellen. Valitsimme tällä kertaa junan. Perillä kävimme kahvilla, katsomassa vuohia ja Lyyli pääsi leikkipuistoon leikkimään. Flöyenillä oli myös paljon paikallisia juhlapäivää viettämässä.
Fløyenillä oli tietenkin paljon turisteja ja Lyylistä otettiin paljon kuvia yhdessä Sisselin kanssa. Lyylillä oli päällä norjalainen kansallispukua mukaileva Name it -merkkinen puku, joka ei toki ole aito kansallispuku. Olin tilannut puvun etukäteen Suomeen nettikaupasta. Kansallispukujen yksityiskohtia ja valmistusta ohjaavat Norjassa tarkat säännöt. Kansallispuvut valmistetaan käsityönä Norjassa, joten aikuisen puvulle hintaa voi tulla jopa 7000€.
Itse olin ajatellut pukea päälleni Kemiön puvun, jonka ystäväni oli minulle luvannut lainata. Puku ei kuitenkaan mahtunut päälleni, joten viime tingassa turvauduin Lindexin valikoimaan. Vahingossa tulin kuitenkin valinneeksi asuuni Norjan lipun värit. Raitamekko oli tyyliini hiukan liian konservatiivinen, joten lisäsin asuuni vielä viime kesänä ostamani korun. Norjalaiset kansallispuvut edustavat ehdottomasti more is more -henkeä ja ajattelin tällaisen runsaan korun sopivan päivän tyyliin.
Ilmapallot ovat kuuluneet itsenäisyyspäivän viettoon Norjassa samalla tavalla kuin ne Suomessa kuuluvat vappuun. Ostimme Lyylille 100 kruunulla Hello Kitty -ilmapallon juhlapäivän kunniaksi. Myöhemmin kuulimme, että ne oli kielletty monissa Norjan kaupungeissa ympäristösyistä ja Bergenissäkin tämä oli viimeinen vuosi kun ilmapalloja sai myydä.
Palattuamme takaisin Bergenin keskustaan menimme käymään Bryggenillä, joka on UNESCO:n maailmaperintökohde ja Bergenin maamerkki. Ilma oli aurinkoinen (toisin kuin yleensä Bergenissä), joten kaupungilla oli erityisen paljon väkeä. Monet olivat jääneet nauttimaan päivästä terasseille. Me kiertelimme Bryggenillä katsomassa kauppoja.
Vinkit
- Itsenäisyyspäivänä on paljon väkeä kaupungilla, joten varaudu väentungokseen.
- Monet lapset juhlivat päivää koulujen juhlissa, mutta lastenkulkuita on myös kaupungin keskustoissa.
- Aamu aloitetaan usein ystävien tai perheen kanssa aamupalalla/brunssilla.
Yksi ajatus artikkelista “17. Mai”