Matkaeväänä Ahvenanmaan pannukakkua

imageMatkustin 2004 keväällä kämppisteni kanssa Ahvenanmaalle Brändön saarelle ystäväni isän kesämökille. Olin etukäteen päättänyt syödä yhteysaluksella ahvenanmaan pannukakkua, mutta sitä ei ollutkaan tarjolla kuin sesonkiaikaan kesällä. Onneksi laivalta löytyi edellisen kesän Ahvenanmaan matkailun esite, josta ohje löytyi. Ystäväni isä tarjoutui hankkimaan aineet, jos valmistaisin pannukakun. Niinpä tein Ahvenanmaalla ahvenanmaan pannukakkua ja myöhemmin valmistin vielä monta kertaa tätä herkkua. Ajattelen kuitenkin aina pannaria valmistaessani tuota keväistä retkeä Brändöhön.

Viime viikon perjantaina vietettiin Sanna Mansikkamäen tekemän Muna-kirjan julkkareita. Sain silloin käsiini vastailmestyneen teoksen ja löysin hetimiten Sannan version Ahvenamaan pannukakusta. Kaipasin Sannalta vinkkejä munaisista matkaeväistä ja kirjassa onkin vinkki, että pannari sopii hyvin evääksi. Yleensä pannari tehdäään, joko riisipuurosta tai mannapuurosta, mutta Sanna olikin laittanut pannariin kvinoaa. En ole aikaisemmin kvinoaa käyttänyt, mutta olin erityisen ihastunut Rautalammilla vieraillessani ystäväni kvinoavispipuuroon, joten halusin kokeilla myös tätä.

Pannukakusta tuli maukas ja ruokaisa. Rakenne muistutti paljon mannapuurosta tehtyä pannukakkua. Kannattaa kokeilla. Ohje löytyy Sanna Mansikkamäen Muna-kirjasta, joka on täynnä ihastuttavia ohjeita munaruuista.

image

Ahvenanmaan pannukakku

1 l täysmaitoa
3 dl kotimaista kvinoaa
50g voita
1/2 sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
4 kananmunaa
2 dl spelttivehnäjauhoja

  • Huuhdo kvinoaa lämpimässä juoksevassa vedessä parin minuutin ajan.
  • Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää kvinoa. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 30 minuuttia. Sekoita puuron joukkoon voi ja mausteet. Anna puuron jäähtyä kokonaan.
  • Kuumenna uuni 200 asteeseen ja vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.
  • Lisää kananmunat jäähtyneeseen puuroon koko ajan vatkaimella sekoittaen. Sekoita lopuksi jauhot.
  • Kaada taikina uuninpellille ja paista noin 40 minuuttia.
  • Jos haluat paksun pannukakun, kaada taikina pienempään uunivuokaan.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s